Gør haven til en del af din bolig

Gør haven til en del af din bolig

Mange glemmer at haven også er en del af hjemmet. Haven kan blive et fantastisk uderum, som kan bruges hele året, men det kræver, at den er indrettet til, det og er indbydende at være i. Mange har udelukkende en hæk og grøn græsplæne i haven. Det en meget traditionel dansk have, hvilket der i

Mange glemmer at haven også er en del af hjemmet. Haven kan blive et fantastisk uderum, som kan bruges hele året, men det kræver, at den er indrettet til, det og er indbydende at være i. Mange har udelukkende en hæk og grøn græsplæne i haven. Det en meget traditionel dansk have, hvilket der i udgangspunktet ikke er noget i vejen med. Det kan være, at haven bliver brugt til fodbold eller fester, hvor der er plads til de helt store fester.

Hvad skal du ordne, inden du kan forvandle din have?

Først og fremmest skal du have et overblik over din have. Hvor stor er den? Hvor meget skal du fjerne inden, du kan indrette din have? Når du har styr på det, så kan du begynde at indrette den. Mange opdeler haven i zoner, her bruges der fliser og havefliser til at lave stier igennem haven eller lave små terrasser, hvor du kan sidde og nyde haven.

Hvad kan du gøre for at gøre din have indbydende?

Zoneopdelte haver

Som sagt kan du inddele haven i zoner. Det kan eksempelvis være fire zoner, som hver især repræsenterer en årstid. Du vil derfor kunne lave små haver i haven. Eksempler kan være, at du laver en vinterhave, hvor der er gran, en masse vintergækker, krokusser og erantisser, dem vil du kunne nyde i vinterhalvåret. Når det kommer til foråret, kan du have tulipaner, som du har plantet det forgangne efterår, derudover er også påse- og pinseliljer også meget populære at have i haven på den årstid. I sommerhaven kan du plante forskellige stauder, der springer ud på skift henover sommeren. Roser er også altid smukke at have i haven om sommeren. Du kan sagtens lave et staudebed og et rosenbed, som begge er i sommerhaven. Til efteråret kan du have bedene fulde af Skt. Hans urt, som blomstre hele efteråret, der er også andre stauder, der blomstre om efteråret.

Blomster- og køkkenhave opdeling

En anden mulighed er helt klart at opdele haven med et stort blomsterbed og en køkkenhave. Køkkenhaven er mest aktiv i foråret og sommeren, men er blevet meget populær igen, da mange gerne vil leve mere bæredygtigt og selvforsynende. Eksempler på hvad du kan plante kan være, salat, tomater, ærter, kål, purløg og jordbær. Det hele kan du bruge i lækre sommersalater.

Blomsterbedet kan sagtens laves, så der hele tiden er blomster, der blomstre. Så i stedet for at opdele blomsterhaven i zoner, kan den laves til et stort bed med blomster, der springer ud på skift. På den måde vil du kunne nyde dit blomsterbed hele året, og hele haven vil have blomster, der springer ud og ikke ligge øde hen, som det vil ske med en have opdelt i zoner. Imellem de mange blomster kan der sagtens anlægges gange eller stier. Det er en god idé at plante mange blomster, så slipper du for at lue ukrudt, det er i hvert fald langt mere begrænset, hvor meget der skal lues.

 

 

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel