Skab god akustik i dit hjem

Skab god akustik i dit hjem

Det er ikke altid der er fokus på det i det daglige, men hvordan lyden opleves i dit hjem, er af stor betydning for dit velbefindende. Støj og dårlig lyd påvirker os negativt. Det er irriterende og trættende at opholde sig i et rum med dårlig akustik. Hvad er akustik? Lyd er bølger, der breder

Det er ikke altid der er fokus på det i det daglige, men hvordan lyden opleves i dit hjem, er af stor betydning for dit velbefindende. Støj og dårlig lyd påvirker os negativt. Det er irriterende og trættende at opholde sig i et rum med dårlig akustik.

Hvad er akustik?

Lyd er bølger, der breder sig gennem luften, og som opfattes af nogle fine mekanismer i vores ører. Akustik er et udtryk for, hvordan lyd opfører sig i fx et rum. Et rum har god akustik hvis lyde som tale og musik kan høres så klart og tydeligt som muligt, imens støjen dæmpes mest muligt.

Efterklang er den tid, det tager, fra en lyd stopper, til den dør ud i rummet. Er efterklangstiden i et rum lang giver det en rungende virkning i lokalet, fordi lyden reflekteres fra overfladerne og er lang tid om at dø ud, hvilket får støjniveauet til at stige. En lang efterklangstid giver en dårlig akustik i et rum. Jo kortere efterklangen er, desto lavere er baggrundsstøjen, fordi lyden dør hurtigere ud i lokalet.

Få bedre akustik hjemme hos dig

God akustik er nødvendig for at kunne nyde at være i et rum. Dårlig akustik fører til en større mængde støj, som er ubehageligt og trættende at befinde sig i.

Du kan heldigvis gøre meget for at forbedre akustikken i dit hjem. En af de mest velkendte metoder til at opnå en bedre akustik i et lokale er ved brug af møbler, tæpper, gardiner etc. Bløde genstande som netop polstrede møbler, sofapuder og andre genstande med porøse overflader absorberer lydene. Hvor hårde overflader som glas, sten, og stål reflekterer lyden tilbage i rummet. Derfor opstår der ofte udfordringer med akustikken ved moderne boligbyggeri, hvor store åbne rum, hårde overflader og højt til loftet er populært.

En anden mulighed er at opsætte vægpaneler i dit hjem. Vægpaneler gør en stor forskel for akustikken i det rum de er opsat i, da de absorberer lyden i stedet for at reflektere den. Derved bryder panelet de hårde overflader og sørger for at lyden ikke bliver reflekteret direkte ud i rummet.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply