Kan jeg være vågen og sove på samme tid?

Kan jeg være vågen og sove på samme tid?

Har du nogensinde oplevet, at du er vågnet midt om natten, med en følelse af lammelse i kroppen? Så har du nok været ude for det man kalder søvnparalyse. Søvnparalyse, også kaldet søvnlammelse, er en tilstand hvor du faktisk hverken er vågen eller sover, men er et sted midt i mellem de to. Der er

Har du nogensinde oplevet, at du er vågnet midt om natten, med en følelse af lammelse i kroppen? Så har du nok været ude for det man kalder søvnparalyse.
Søvnparalyse, også kaldet søvnlammelse, er en tilstand hvor du faktisk hverken er vågen eller sover, men er et sted midt i mellem de to. Der er tale om en forstyrrelse i REM søvnen, hvor kroppens muskler er helt afslappede. Man kan delvist vågne op, og opleve ting der ikke sker i virkeligheden, men man kan ikke bevæge sig eller tale, da kroppens muskler er ’lammet’. Mange oplever, at der i søvnparalysen er en tilstedeværelse i rummet, der bliver beskrevet som ubehagelig eller decideret ondskabsfuld, som holder øje med en. Mange beskriver også tilstanden som kvælende. Dog er søvnparalyse en ufarlig tilstand.

De fleste oplever det kun én gang eller få gange i løbet af deres liv, men nogle få oplever, at det sker regelmæssigt og kan endda vende tilbage flere gange på en nat.

Men hvad forårsager egentlig denne søvnlammelse?

Årsager til søvnparalyse

Begrebet søvnparalyse er ikke et særlig kendt begreb, og er derfor ikke udforsket og anerkendt på samme måde som søvnsygdomme som søvnapnø eller narkolepsi.

Man har dog fundet frem til følgende faktorer, der kan fremprovokere denne tilstand:

  • Tilbagevendende stress.
  • Uregelmæssigt søvnskema, hvis du f.eks. tager en lidt for lang lur midt på dagen eller om aftenen.
  • Uforudsete ændringer i livet, f.eks. flytning, dødsfald eller skilsmisse.
  • Dårlig liggestilling der besværliggør vejrtrækning.

Kan du nikke genkendende til mange af disse faktorer, kan det være du har været ude for søvnparalyse. Hvis du oplever det som et tilbagevendende problem, kan det være du skal forhøre dig hos din læge. Læs videre her og bliv klogere på søvnparalyse og find ud af hvordan man evt. kan behandle tilstanden.

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel