Sådan undgår du vinterdepressionen i slutningen af året

Sådan undgår du vinterdepressionen i slutningen af året

Temperaturen er faldet drastisk, det er mørkt udenfor, både når vi tager afsted og når vi kommer hjem og alting synes måske lidt mere dystert end normalt. Mellem 5-10 % af danskerne lider i højere eller lavere grad af vinterdepression. Det er ikke en unormal tilstand, men det gør den bestemt ikke mindre irriterende at

Temperaturen er faldet drastisk, det er mørkt udenfor, både når vi tager afsted og når vi kommer hjem og alting synes måske lidt mere dystert end normalt. Mellem 5-10 % af danskerne lider i højere eller lavere grad af vinterdepression. Det er ikke en unormal tilstand, men det gør den bestemt ikke mindre irriterende at skulle håndtere, især ikke, hvis det er et gentagende mønster. Men kan vi egentlig selv gøre noget for at undgå vinterdepressionen og hvis ja, hvad kan vi gøre?

Vi associerer forskellige farver med bestemte følelser

En vinterdepression kan på mange måder føles som at befinde sig i et stort sort hul. Mørket gør især ikke noget godt for os, især fordi det ofte kan føles som om, at vi på ingen tid går fra sommer til vinter. Selvom alting pludselig kan føles ligegyldigt, så ér der faktisk ting som du kan gøre, som vil gavne dig og dit humør. Nogle af disse ting kan du måske allerede gøre inden vinteren sniger sig hen, for så kan du muligvis helt undgå denne tilstand. En god start er at omgive dig med farver og positive associationer. Disse kan du nemt finde ved at kigge forbi artsy fartsy, som lige nu kører med nogle gode tilbud på deres fine plakater. Disse plakater kommer i mange størrelser og former, blandt andet med flotte farver og anderledes mønstre som vil pynte ganske fint i et hvilket som helst hjem. Det er videnskabeligt bevist, at farver kan fremtvinge nogle følelser i os. For mange vil farven gul f.eks. skabe en fornemmelse af lykke og glæde, og du vil derfor associere farven med noget godt. Pink og lilla kan virke beroligende og mindske stress. Du kan derfor med fordel bringe nogle af disse farver ind i dit hjem for på forhånd at skabe en mere rolig og positiv atmosfære.

Lys, kvalitetstid og nærvær kan gøre en stor forskel

Lys er noget vi mangler rigtig meget, især om vinteren. Det er noget af dét som kan give os denne nedtrykte følelse i kroppen. Du kan derfor med fordel anskaffe dig en lys-lampe. Denne lampe er guld værd om vinteren, fordi den giver dig det lys du mangler. Du kan blandt andet opleve at du får en mere stabil døgnrytme, fordi du netop ikke føler at du står op til mørke og går i seng i mørke. Det er dog vigtigt at du bruger lyslampen om dagen, da for meget lys kan gøre det svært at falde i søvn igen. Hvis du efter både farverige plakater og lys-lampe stadigvæk føler dig en anelse nedtrykt, så kan du med fordel overveje at være hurtigt fremme med kalenderen og lægge planer med dem du holder af. Hvis du ved at du har tendens til vinterdepression, så kan det enten være godt at snakke med nogen eller holde sig selv lidt beskæftiget, så tankerne ikke får frit spil. Selvfølgelig er det sundt at tænke over tingene, men hvis du ved, at de negative tanker titter frem når du er alene, så er det muligvis en god anledning til at bruge mere tid sammen med dine nærmeste. Hvis du bruger tid med mennesker som gør dig i godt humør, så kan din hjerne udskille stoffet oxytocin. Dette stof opstår ved nærvær, omsorg og f.eks. kram. Prøv så vidt muligt at gøre ting som fremmer glæde, da det kan være en kæmpe hjælp i perioder, hvor det hele ellers virker lidt trist.

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply