Arbejdstøj med reflekser: Det skal du vide, inden du køber

Arbejdstøj med reflekser: Det skal du vide, inden du køber

Arbejder du i trafikerede områder, er det et krav, at du er iført arbejdstøj med høj synlighed – arbejdstøj i fluorescerende og reflekterende materiale. Vi har her samlet nogle gode råd til dig, som bruger arbejdstøj med reflekser   Arbejdstøj med reflekser sikrer, at den arbejdende kan fuldføre sine opgaver uden at bekymre sig om trafikken

Arbejder du i trafikerede områder, er det et krav, at du er iført arbejdstøj med høj synlighed – arbejdstøj i fluorescerende og reflekterende materiale. Vi har her samlet nogle gode råd til dig, som bruger arbejdstøj med reflekser

 

Arbejdstøj med reflekser sikrer, at den arbejdende kan fuldføre sine opgaver uden at bekymre sig om trafikken og sin egen sikkerhed. Det er arbejdsgivers ansvar at stille arbejdstøj med reflekser til rådighed for den ansatte, som fuldfører arbejde i trafikken. Erhverv, som kan være omfattet af disse regler tæller blandt andet vejarbejdere, lagerarbejdere, tilsynsarbejdere, nedrivning- og renovationsarbejdere, håndværkere og fragtmænd. Arbejdsgiver skal vurdere, om reflekstøjet bør understøtte yderligere beskyttelse mod eksempelvis ild, kulde, gnister eller skæreskader.

 

Synlighed gælder ikke kun om aftenen og i nattetimerne, men også i dagstimerne, hvis du udfører arbejde i trafikerede områder. Det er derfor vigtigt, at arbejdstøjet er af høj synlighed både til brug i mørke og dagslys – samt fra alle vinkler. Ydermere er det vigtigt, at reflekserne er placeret sådan, at tøjet fremhæver personens omrids; idet det tydeliggøres for trafikanter (bilister og cyklister), at det er en person, der bærer refleksioner og ikke en afmærket genstand i trafikken. Arbejdsgiver skal sørge for, at arbejdstøjet med reflekser er tilpasset den ansatte. Her er det vigtigt, at der er mulighed for valg af størrelse og design, og at reflekstøjet er komfortabelt.

 

Har dit arbejdstøj den rette klasse?

Reflekstøj kan klassificeres fra klasse 1-3. Denne klassificering fortæller noget om, hvor synligt tøjet er, og det vurderes på baggrund af samlet risikovurdering af det trafikale miljø, hvilken klasse du bør vælge. Risikovurderingen bliver udregnet ud fra trafikkens hastighed samt eventuelle forværrende forhold såsom dårlige kørselsforhold (sne, islag, tåge og lignende) Klasse 1 bliver valgt i de tilfælde, hvor den omgivende trafik er mellem cirka 0-30 km/t. Klasse 2 er cirka 30-60 km/t. Klasse 3 er gældende med omgivende trafik på over 60 km/t. En god tommelfingerregel er, hvis du er i tvivl, så vælg altid klasse 3, da dette er klassen med højst synlighed. Det er arbejdsgivers ansvar at sørge for, at reflekstøjet passer til det udførte arbejde samt trafikale miljø.

 

Det er vigtigt, at arbejdstøjet med reflekser er CE-mærket, hvilket medfølger en opfyldelse af reglerne om indretning af personlige værnemidler. Du kan sikre, at reflekstøjet opfylder kravene om synlighed, hvis tøjet er klassificeret og afprøvet efter standarden DS/EN ISO 20471. Det er også tilladt at anvende arbejdstøj med reflekser, som er produceret efter DS/EN 471 – den tidligere standard. Dog er det vigtigt at nævne, at reflekstøj med kombinerede standarder kan reducere klassificeringen, og dermed ikke opfylder kravene til korrekt beskyttelse.

 

Læs brugsanvisningen

Tjek om dit arbejdstøj med reflekser er produceret efter standarderne. Det fremgår tydeligt, da godkendt reflekstøj er mærket med et piktogram. Dertil følger også oplysninger om tøjets klasse samt vaskevejledning – nærmere bestemt det antal gange tøjet kan vaskes, uden der vil ske en aftagende effekt af det fluorescerende og reflekterende materiale. Yderligere medfølger en udførlig brugsanvisning med oplysninger om vedligeholdelse, rengøring og opbevaring samt begrænsninger i brugen. Husk, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at ansatte følger disse anvisninger om brug.

 

Mangler du nyt arbejdstøj, finder du et stort udvalg af godkendt arbejdstøj med reflekser her. Udvalget er stort, så du kan med garanti finde lige det refleksarbejdstøj, der passer til den type arbejde, du udfører.

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel