Alt du skal vide om klamydia

Alt du skal vide om klamydia

Flere og flere får klamydia – helt op mod 30.000 om året får konstateret en klamydia-infektion. Dog skønnes tallet at være langt højere, da ikke alle ved, de har sygdommen. Her får du et godt overblik over den udbredte sygdom. Klamydia er en sexsygdom Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark. Den skyldes en

Flere og flere får klamydia – helt op mod 30.000 om året får konstateret en klamydia-infektion. Dog skønnes tallet at være langt højere, da ikke alle ved, de har sygdommen. Her får du et godt overblik over den udbredte sygdom.

Klamydia er en sexsygdom

Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark. Den skyldes en bakterieinfektion med chlamydia trachomatis som sidder i slimhinden i urinrøret, endetarmen eller livmoderhalsen.

Klamydia er meget smitsom

Men hvordan smitter klamydia? Bakterien smitter via seksuel kontakt. Det kan både være almindeligt vaginalt samleje, anal- og oralsex, hvor slimhinderne får kontakt.

 

Hvis du derfor har skiftende sexpartnere, kan du effektivt beskytte dig mod klamydia ved at bruge et kondom.

Klamydia kræver medicinsk behandling

Er du smittet med klamydia, kræver det medicinsk behandling – hurtigst muligt. Lægen kan undersøge slimhinden for smitte ved en podning. Herefter sendes prøven på laboratorie, hvor du inden for få dage får svar. Er prøven negativ, har du ikke klamydia – det har du derimod, hvis prøven er positiv.

 

Behandlingen består af en antibiotikakur, som du skal tage i 7-10 dage. Herefter er smitten væk, men så længe du behandles, skal du enten afholde dig fra sex eller udelukkende bruge kondom. Så er du sikker på ikke at smitte din sexpartner.

Klamydia kan give men

Det er vigtigt at blive behandlet for klamydia i tide. En ubehandlet klamydia-infektion kan nemlig i værste tilfælde føre til ufrivillig barnløshed – både hos mænd og kvinder. Derudover kan smitten være årsag til betændelse i æggelederne. Det kan give ardannelser, som senere kan være skyld i graviditet uden for livmoderen.

Klamydia giver ikke altid symptomer

Mange går rundt med en klamydia-infektion helt uden, de er klar over det. Det skyldes, at klamydia ikke per automatik giver symptomer. Omkring halvdelen af smittede mænd oplever symptomer, mens det kun er 1 ud af 4 smittede kvinder. Derfor kan det være svært at opdage klamydia, og derfor er det vigtigt at få tjekket det jævnligt hos lægen, hvis du har skiftende sexpartnere.

 

Giver en klamydia-infektion symptomer, er det tegn som udflåd og kløe fra urinrør hos mænd og udflåd fra skede og pletblødninger ved samleje hos kvinder, mens begge køn kan opleve en sviende og skærende fornemmelse ved vandladning.

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel