Alt du skal vide om symaskiner

Alt du skal vide om symaskiner

Hvis du er på jagt efter en ny symaskine, er du sikkert stødt på ordene ”mekanisk”, ”elektrisk” og ”overlocker”. Disse tre ord beskriver tre forskellige typer symaskiner, som har hver deres fordele og ulemper. Hvis du er interesseret i at lære mere om symaskiner, så læs med i denne artikel, hvor du får gode råd

Hvis du er på jagt efter en ny symaskine, er du sikkert stødt på ordene ”mekanisk”, ”elektrisk” og ”overlocker”. Disse tre ord beskriver tre forskellige typer symaskiner, som har hver deres fordele og ulemper. Hvis du er interesseret i at lære mere om symaskiner, så læs med i denne artikel, hvor du får gode råd til, hvordan du finder en maskine, der passer til dit behov.

Mekaniske symaskiner

En mekanisk symaskine kendes også som den traditionelle symaskine. Den har enten et, to eller tre hjul, du kan dreje på, for at indstille stinglængde, stingbredde og stingtype. Disse tre knapper justeres af brugeren, så der kan sys med den ønskede type sting. Betjeningen af en mekanisk symaskine er derfor ret ligetil. Det kræver dog en del viden om, hvilke sting der er bedst til et givent projekt, og det kræver samtidig viden om, hvordan du indstiller maskinen korrekt. Den mekaniske maskine kan derfor være svær at bruge for begyndere, der ikke har stort kendskab til at sy.

Elektriske symaskiner

En elektrisk symaskine minder meget om en mekanisk symaskine. De har begge over- og undertråd, og de kan lave mange af de samme typer sting, men den elektriske maskine indstilles nemmere end den mekaniske. Den elektriske maskine kommer oftest med et display og en række kapper, der bestemmer, hvilken type sting du bruger. Det er dog imidlertid muligt at ændre på standardindstillingerne, så du kan få en brugerdefineret stingtype, hvis dette kræves. Mange elektriske modeller har også en række ekstrafunktioner. Eksempelvis har nogle modeller syning uden fodpedal, broderifunktioner og automatisk hæftning. Den elektriske model har derfor flere funktioner end den mekaniske model. Derfor er den god til mennesker, der enten bruger maskinen til mange forskellige projekter eller til mennesker, der har brug for ekstrafunktioner.

Overlocker

Hvor de elektriske og de mekaniske symaskiner minder meget om hinanden, så er en overlocker en helt anden form for maskine. Maskinen er specielt udviklet til at kunne sy i strikkede materialer, og derfor er den også god til strækbare stoffer som eksempelvis jersey. Sømmene, som en overlocker laver, er meget mere strækbare end sømmene på en mekanisk eller elektrisk maskine, og derfor er overlockeren bedst til de mennesker, der syr i strækbare stoffer. En anden forskel på maskinerne er, at overlockeren ikke har en undertråd. Derimod syr en overlocker med enten en eller to nåle, og den har derudover også det, der kaldes ”gribere”. Gribere låser kanten på stoffet, så stoffet bliver holdt sammen, når der sys. Derudover har denne maskine også den funktion, at der er en lille kniv monteret, som automatisk klipper stoffet, så kanterne på sytøjet bliver pæne.

Hvilken maskine skal jeg vælge?

Overlockeren er maskinen til dig, der syr i strækbare materialer med pæne kanter. Den mekaniske symaskine er til dig, der har brug for en symaskine, der mestrer de basale teknikker. En elektriske maskine er derimod til dig, der har brug for ekstrafunktioner eller som syr så meget, at maskinen skal kunne mange forskellige ting.

Redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel