At vælge den rigtige efterskole

At vælge den rigtige efterskole

Den særlige, danske skoleform, efterskolen, er med sin fantastiske forening af social og falig dannelse et populært valg blandt unge, der ønsker at få et år hjemmefra med nye venner, oplevelser, udfordringer, lærdom og selvindsigt. Efterskolen er ligesom højskolen et af de frugtbare resultater af den danske oplysningsfilosof og teolog, N.F.S. Grundtvigs tanker om skole

Den særlige, danske skoleform, efterskolen, er med sin fantastiske forening af social og falig dannelse et populært valg blandt unge, der ønsker at få et år hjemmefra med nye venner, oplevelser, udfordringer, lærdom og selvindsigt.

Efterskolen er ligesom højskolen et af de frugtbare resultater af den danske oplysningsfilosof og teolog, N.F.S. Grundtvigs tanker om skole og dannelse. I følge ham – og flere af tidens oplysningstænkere – skulle skolen ikke blot bringe den studerende faglige kundskaber, men også danne den enkelte person, så den som ansvarsfuld og oplyste borger kunne tage del i samfundet. Disse tanker synes i høj grad at være lige aktuelle og relevante i dag.

Der er uden tvivl mange færdigheder og kompetencer at vinde fra et år på en efterskole, men hvilken af de omtrent 250 efterskoler, skal man vælge, og hvordan finder man ud af, hvilken, der er den rigtige efterskole for én?

Hvad er den rigtige efterskole?

Først og fremmest må den fremtidige elev spørge sig selv, hvad det er, han eller hun vil have ud af opholdet. Er det en hobby, interesse eller et særligt fag, der er i fokus; er der noget fagligt, han eller hun gerne vil blive bedre til; noget, han eller hun med henblik på fremtidige studier, vil forbedre og forberede, eller er det, det sociale liv og fællesskabet, der er det primære mål?

Efterskolerne har i overensstemmelse med friskoleloven frihed og ret til at definere sit eget værdigrundlag og praksis, hvorfor der findes vidt forskellige skoler i det danske land. Nogle har særlige religiøse værdier, nogle har fokus på særlige fagligheder, nogle på sport´osv osv. Nogle efterskole har særligt stort fokus på fællesskabet, på nogle efterskoler arrangeres der mange ture og rejser, på nogle tredje kan man gå til en sport i en nærliggende sportsforening. Der er rigtigt mange forskellige muligheder, at vælge imellem.

Research og samtale

Når den kommende elev har fundet ud af, hvad der er vigtigt – om hun ønsker at bruge sit efterskoleår med at spille fodbold, skrive, ridde, spille teater, male, kan man indledningsvist ty til det altid hjælpsomme internet. Der er flere hjemmesider med oversigter over landets efterskoler, hvor man kan søge med udgangspunkt i forskellige kriterier – interesse, landsdel, om der er undervisning for ordblinde osv. Har mange fundet en række efterskole, der umiddelbart kunne have interesse, kan man herefter besøge de respektive hjemmesider.

Læs om og undersøg skolens værdigrundlag, om der er nogle særlige fag og kundskaber, de dyrker, om skoleåret byder på rejser, ture eller andre arrangementer. Måske betyder det noget hvor i landet, skolen ligger?

Derudover kan man også ringe og eventuelt aftale et møde på skolen, hvor man kan få en rundvisning, snakke med nogle af de ansatte og måske også snakke med nogle af de eleverne, der går på skolen.

Hvert år den sidste søndag i september er der Efterskolernes dag. Dette er en fantastisk mulighed for at besøge de skoler, der har vakt ens interesse. Her vil man kunne høre lærer og elever fortælle og vise rundt, og få et godt indblik i, hvordan det er at gå på netop denne efterskole.

Kender nogen, der kender nogen?

Eftersom efterskoleophold er så populære og udbredte som de er, er der sandsynligvis altid nogen i den omgangskreds eller familie, der har været på efterskole. Tag en snak med dem – måske de kan give dig nogle råd om, hvad man skal være opmærksom på i sin søgning og valg, om de har nogle erfaringer, fra deres ophold, som kan være værd at have in mente.

Efterskole på Sjælland?

En af de efterskoler på Sjælland som har en god blanding af faglighed og interesser, er Odsherreds Efterskole. Det er en international efterskole, som stiller krav til elevernes interesse og indsats på det boglige område. Men samtidig har skolen en række interessefag, blandt andet iværksætter efterskole for unge mennesker med en iværksætter i maven.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel