Hvilke varianter af trægulve findes der, og hvad bør jeg gå efter?

Hvilke varianter af trægulve findes der, og hvad bør jeg gå efter?

Som med så meget andet i dagens Danmark afhænger valget af gulv til boligen af forbrugerens egne behov og ønsker. Et trægulv vil passe helt perfekt til et hjem, hvorimod et helt andet trægulv vil passe bedre til et andet hjem. Det kan dog være svært at finde rundt i den store jungle af forskellige

Som med så meget andet i dagens Danmark afhænger valget af gulv til boligen af forbrugerens egne behov og ønsker. Et trægulv vil passe helt perfekt til et hjem, hvorimod et helt andet trægulv vil passe bedre til et andet hjem. Det kan dog være svært at finde rundt i den store jungle af forskellige træsorter, typer af trægulve og metoder til at lægge gulvet, så hvis du er lidt forvirret, har brug for inspiration og ønsker hjælp og vejledning i beslutningsprocessen, skal du blot blive ved med at læse denne guide.

 

Vælg, hvilken træsort du ønsker

Mange forskellige træsorter kan bruges til at lægge trægulv, og det er ikke underordnet, hvilken type du vælger. Træsorten kan både have betydning for gulvets egenskaber, holdbarhed, vedligehold og rengøring af gulvet, overfladens udseende og udtryk og rummets indretning og helhed. Du bør derfor gøre klart med dig selv, hvad dine primære formål med trægulvet er, om det skal være ekstra hårdført, eller om træet godt må være lidt blødt, om det skal være mørkt, lyst eller midt i mellem, om det skal være simpelt eller have et unikt mønster, der skaber liv og meget andet. Nogle træsorter er meget mørkere end andre, så hvis du eksempelvis ønsker et lyst gulv, der kan skabe en lys atmosfære i dit hjem, bør du holde dig fra valnød, mahogni og merbau. Derimod er eksempelvis ask, eg og fyr lyse træsorter, som er gode valg, hvis du ønsker en lys overflade. Overfladebehandlingen af træet har også stor betydning for træets farve, så du kan for eksempel nedtone et mørkt trægulv en anelse med en lys eller hvid olie til overfladebehandling.

 

Vælg, hvordan gulvet skal lægges

Når træsorten er valg, skal du vælge, hvordan trægulvet skal lægges i din bolig. Også her er der stor forskel på egenskaber og udseende, og igen kommer det an på dine ønsker og behov. En af de helt klassiske varianter, som lægger lidt i den dyre ende, er plankegulvet. Et plankegulv er lange, brede planker, der består af et enkelt stykke træ. Det giver altså et roligt udtryk, samtidig med at man kan se det hele af træets naturlige udseende. Skal det være mere livligt og kontrastfyldt, er et godt eksempel sildebensparket, også kaldet stavparket. Her består hvert gulvbræt også af et enkelt stykke træ, ligesom ved plankegulve, men stykkerne er mindre og sammensat i et helt andet mønster end plankegulve. Ofte bliver gulvbrætterne lagt i det klassiske sildebensmønster, som giver et gulv med spild i, men det kan lægges stort set som man vil, så man kan skabe et smukt og unikt gulv med stavparket. Er du blevet klogere på valg af trægulv? Du kan læse meget mere og blive endnu mere inspireret samt se et stort udvalg af trægulve, så du bliver klar til at lægge nyt gulv i din bolig.

Redaktion
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel