Der findes mange måder, hvormed man kan få en god kop kaffe. Som forbruger kan du købe malet kaffe, hele bønner, kaffekapsler, ja sågar instant kaffe med en relativ god kvalitet! Der er dog nogle fællestræk, som afgør, om du når frem til en godt brygget kop kaffe eller espresso. Dem vil vi se på
Der findes mange måder, hvormed man kan få en god kop kaffe. Som forbruger kan du købe malet kaffe, hele bønner, kaffekapsler, ja sågar instant kaffe med en relativ god kvalitet!
Der er dog nogle fællestræk, som afgør, om du når frem til en godt brygget kop kaffe eller espresso. Dem vil vi se på her.
Kaffen
Når man taler om god kaffe, er det komplet umuligt at se bort fra selve kaffen. Kaffe bliver høstet mange steder på jorden – i hvert fald næsten samtlige af de steder, hvor klimaet tillader at bønnerne kan blive dyrket.
Men der er stor forskel på kvaliteten! Desværre kan det være svært at gennemskue, hvor den bedste kaffe kommer fra. Vi anbefaler, at du ikke lader dig snyde af en flot emballage og god markedsføring, men i stedet læser på produktets etikette. Dertil må du huske, at dine præferencer nok ikke er identisk med alle andres. Nogle vil foretrække 100% Arabica kaffebønner i en mørk udgave, mens andre vil foretrække en ristning, der er mere lys og måske med spor af hasselnødder eller andet.
En ting der er vigtig at nævne, er, at du ofte oplever et bedre slutprodukt, når du køber hele bønner, som du selv kværner. Her bevarer bønnen bedst muligt sin smag og aroma, så du får en rig oplevelse med den kaffe du kværner og brygger. Formalet kaffe kan naturligvis stadig være glimrende, og det er slet ikke os alle, der kan smage nogen forskel. Men nogle kan altså.’
Ser man på markedet for kaffekapsler, særligt espresso kapsler, får man ikke hele bønner, men kan stadig opleve en lækker og intens kop. Så hvordan hænger det sammen?
Jo, kaffekapslerne (de gode, typisk til Nespresso-maskiner) er hermetisk lukket, der trænger hverken lys eller luft derind. Det betyder, det er meget frisk og aromafyldt, når du bruger kapslen i din maskine, og derfor er smagen god.
Formalet kaffe kommer naturligvis også i en forseglet indpakning, men modsat kapslerne, så bruges denne større mængde kaffe jo ikke på en gang. I stedet tager mange kaffen ud og kommer i en krukke eller andet. Der har den ikke samme beskyttelse, hvilket kan påvirke aromaen.
Maskinen
Foruden at have den rette kaffe, skal du have den rette maskine. Og selvom en kaffemaskine ikke slår de fleste som et vanvittigt kompliceret produkt, skal den altså kunne nogle ting. Særligt skal den have den rette bryggetemperatur! Brygtemperaturen skal være 92-96 grader, hvis du skal have det meste ud af kaffen.
Har du en espressomaskine, så er der pludselig endnu mere at holde styr på. Her skal kaffen stampes og indsættes korrekt, den skal trykkes ved det rette antal bar (ca. 15 bar) – og måske skal der endda skummes en god mælk til, som også er en del af oplevelsen bag en god kaffekop.
Husk også at det vand du bruger, bør være friskt og koldt, for så smager kaffen endnu bedre.
Sørg med andre ord for et godt kaffeprodukt og en god maskine – der brygger varmt! – så er du godt på vej mod en bedre kaffeoplevelse.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *