Som selvstændig er der mange faktorer du skal være opmærksom på. Det er alt fra at udvikle dine produkter til at rekruttere de rigtige medarbejdere, så du sikrer samme værdisæt hos dine medarbejdere, som du selv besidder. Men vigtigst af alt, skal du være opmærksom på likviditeten i dit firma. For der er mange selvstændige,
Som selvstændig er der mange faktorer du skal være opmærksom på. Det er alt fra at udvikle dine produkter til at rekruttere de rigtige medarbejdere, så du sikrer samme værdisæt hos dine medarbejdere, som du selv besidder.
Men vigtigst af alt, skal du være opmærksom på likviditeten i dit firma. For der er mange selvstændige, som ender med at dreje nøglen om, fordi de i en periode ikke kan betale regningerne. Simpelthen, fordi de ikke har det økonomiske overblik. Det behøver nødvendigvis ikke at være på grund af dårlige regnskaber, eller mangel på profit, men kan være på grund af manglende forståelse for vigtige regnskabstermer.
Nedenfor kommer der en forklaring på nogle af de vigtige begreber, som bliver gennemgået i en ny ordbog indenfor regnskab, for at hjælpe iværksættere med at undgå likviditetsdøden.
Likviditet: Det beløb, som er tilgængeligt. Dette beløb er vitalt at have styr på for en iværksætter. For selvom du tjener penge, skal du have mulighed for at betale dine regninger når de har forfald. Til at starte med kan det være en god idé at lave en månedlig eller ugentlig likviditetsanalyse.
Forfald: Den dag en regning skal betales.
Momsfrekvens: Denne er alt afgørende for, hvornår din moms skal betales. Nogle firmaer skal betale hver måned, andre kvartalsvis og nogle sågar halvårligt. Dette kan du se på skattekontoen. Dette er vigtigt at vide idet at moms er en større post og påvirker likviditeten kraftigt.
Omsætning: Det beløb du sælger for. Angives uden moms. Husk at du som oftest får pengene ind med moms og derfor selv skal sørge for at spare op til din moms. At glemme en momsindbetaling kan være en bekostelig affære da staten pålægger renter.
Dækningsbidrag: Dit dækningsbidrag er oftest det beløb din bank spørg om i forhold til omsætningen. Det er det beløb du har i hånden efter de variable omkostninger er betalt.
Variable omkostninger: Variable omkostninger er de oplysninger, som er direkte henførbare til produktionen af den enkelte vare. Det kan eksempelvis være specifikke råvarer eller lign.
Faste omkostninger: Det er de omkostninger som ikke er direkte henførbare til produkter. Det kan være omkostninger såsom husleje, elektricitet og afskrivninger.
Årsregnskab: Som selvstændig er du forpligtiget til at lave årsregnskab. Omsætter du under et vis beløb kan du undlade at få det revisorgodkendt og således enten lave det eller få din bogholder til at lave det. Dit årsregnskab er det økonomiske pejlemærke for dit firma og viser indtægter og udgifter i det forgangne regnskabsår.
Regnskabsår: Et regnskabsår behøver ikke følge kalenderåret og der kan være mange årsager til at man vælger at køre med forskudt regnskabsår. Eksempelvis vælger nogle firmaer at have regnskabsår fra september til september således at de kan lave årsregnskabet færdigt i forbindelse med kalendersårsskiftet.
Selskabsskat: Døden og skatter kan vi desværre aldrig komme udenom. Til forskel for privatlivet betaler du først virksomhedsskat når du generer et overskud. Men gør du det skal du huske at lægge pengene til side, så de ligesom med momsen kan blive betalt rettidigt.
Udbytte: Udbytte er det beløb du vælger at trække ud fra dit firma til dig selv. Dette beløb bliver beskattet anderledes end indkomstskat og ligger du i topskatrammen kan det som oftest bedre betale sig for dig at få pengene som udbytte.
Så ovenfor er et lille uddrag af nogle få regnskabsmæssige gloser, som er essentielle du har styr på som virksomhedsejer. De fleste finder det ikke spændende at have med regnskab at gøre, men det er desværre en uundværlig del af det at være virksomhedsejer. Så undgå at dit firma kommer til at lide likviditetsdøden og har du flere spørgsmål til vigtige gloser indenfor regnskabsterminologi, så slå det op i den nye ordbog for iværksættere.